Tips !

Vijf weken thuisblijven met kinderen,hoe pak je dit aan?
Gelukkig zijn er een heleboel leuke dingen om met kinderen te doen die wel “coronaproof” zijn.
We helpen jullie op weg met survivaltips!
Klik op onderstaande documenten, deze zullen gedownload worden, daarna op de het gedownloade bestand klikken en dan zal dit openen in WORD. Van hieruit kan je dan gewoon de links aanklikken om naar de desbetreffende site te gaan !

INFO 1

INFO 2 

Veel succes!

Team Kornuit

 

 

DEEL 1 : Thuis LEREN, want er is geen les op school

 

Hieronder een lijst met tips. Wie weet lees je iets dat voor jullie thuis wel interessant is?

Hoe pak je thuis leren aan? Door structuur in te voeren, creatieve activiteiten te bedenken én vooral geduld te hebben.

Thuis werken aan de opdrachten die zijn meegegeven door de leerkracht hoeft niet per se te starten ’s ochtends om  8.30u. Kies zelf een moment, maak het gezellig, wissel werkjes af met andere dingen.

Lukt het werken even niet voor je kind? Even een pauze nemen (of als het nodig is een dag niets doen) kan wonderen doen. Het voordeel van thuis leren is dat het zeker op eigen tempo kan én op zelfgekozen momenten.

Opstaan op een normaal uur en gaan slapen op het gebruikelijke uur helpen om je kind structuur te blijven bieden.

Als het nodig is voor u of voor uw kind kan u een visuele dagplanning maken op papier om op te hangen.

De websites www.bingel.be en www.kweetet.be (niet voor eerste leerjaar) zijn bij onze leerlingen al gekend.

Deze websites zijn zeker een aanrader om te gebruiken, en doen net als vele andere oefenplatformen deze dagen extra hun best om nog meer, gratis, open te stellen voor de gebruikers.

 

TIP 1 : XNAPDA

Vanaf maandag 16 maart tot de paasvakantie zet www.xnapda.be alle instructiefilmpjes en automatisatiefilmpjes van ieder leerjaar(niet voor kleuters) gratis ter beschikking.

Er is ook een “funzone” met bewegingstussendoortjes en mopjes en dergelijke.

 

TIP 2 : OEFENEN OP WEBSITES

Website met oefeningen voor kleuter- en lagere school

www.oefen.be of www.redactiesommen.nl of

op https://www.gynzykids.com/#/nl-nl/leerling/index/oefenen

 

TIP 3 : QUIZLET

Je kan voor jezelf of je vrienden overhoringen opmaken voor het vak Frans bijvoorbeeld via https://quizlet.com/nl Je kan gratis aanmelden met een Facebook- of Quizlet account.

 

TIP 4 : LEESBEVORDERING

Om thuis lezen (nog) leuker te maken , vind je via deze link heel veel tips :

https://www.unicornsandfairytales.be/leesbevordering-tips-activiteiten-lezen-leuk-klas-thuis/

 

 

TIP 5 : BEWEEG EN LEER

Bij https://beweegleer.blogspot.com vind je 540 filmpjes , zowel voor kleuters als eerste jaren lagere school. Beweeg, kijk, dans, jog, speel en leer mee met de beweeg en leer filmpjes van clown Kasper.

 

TIP 6 : COMPUTERMEESTER

Op de Nederlandse website www.computermeester.be vind je een variatie aan oefeningen voor kleuters en leerlingen lagere school, net zoals op https://jmonline.nl/ en ook op https://www.digipuzzle.net/nl/leerspellen/index.htm?fbclid=IwAR16xQDBYxT7Mudl- AEVJq1Dd1Ni5rKNzR8c1aJ7ywygSLMTOA5-JQ8Vnug

 

TIP 7 : DENK- EN REKENOEFENINGEN

Leerlingen van de lagere school die interesse hebben in wat meer uitdagende oefeningen in wiskunde en logisch denken, kunnen de online reken- en denkoefeningen van de ‘kangoeroewedstrijd’ doen op https://www.kangoeroe.org/kangoeroe/category/oefenen/

 

TIP 8 : KWEETET

Het online oefenplatform www.kweetet.be is tijdens de periode van de lesvrije weken ook gratis gemaakt. Onze school heeft logins voor de leerlingen lagere school.

 

TIP 9 : OEFENBUNDELS OP PAPIER

Heb je thuis of op kantoor een printer? Uitgeverij Zwijsen maakte gratis oefenboekjes per leerjaar en die staan vanaf maandag 16 maart ter beschikking via https://www.uitgeverijzwijsen.be/

De websites https://www.juf-milou.nl/ , maar ook https://www.jufsanne.com/ en https://werkboekjes.yurls.net/nl/ biedt voor kleuters en lagere schoolkinderen heel wat materiaal en tips. Vele ideeën op deze website zijn ook om af te drukken, maar er is ook inspiratie voor tijdens de ‘schermtijd’ thuis.

Een leuk werkboekje met leerstof eerste leerjaar is te vinden op https://inmnsas.nl/2020/03/15/thuiswerken/?fbclid=IwAR2JAu5ODo- xZvK7x5BTvBYYRHWqTXcfap4prvCYx8qUL-Gn-h2tdY3UTy4

De website www.somprint.nl is een sommengenerator dus ook interessant om te gebruiken.

 

TIP 10 : GOOGLE-ACCOUNT SCHOOL

De kinderen vanaf het vijfde leerjaar kunnen zelf volop hun eigen google-account verder ontdekken. Met Google Hangouts hebben ze de mogelijkheid om met elkaar te ‘chatten’ over de leerstof.

 

TIP 11 : SCHRIJVEN

  • Schrijf in een zin wat je gelukkig maakt.
  • Neem een blad papier, verdeel het blad in vakjes en knip ze uit. Schrijf op elk kaartje een idee. Schrijf elk idee in een mooie zin op een kaart. (bijvoorbeeld: Ik lees voor aan mijn knuffel. / Ik lees een boek met de zaklamp aan onder een deken./ Ik bel mijn grootouder eens op. / Ik help in het huishouden. / Ik knutsel bloemen van crêpe-papier voor in de zomer aan zee./ Ik speel een smartgame./ Ik kleur een kleurplaa /…) Stop alle kaartjes in een pot. Als je je verveelt, trek je een kaartje uit de ‘verveel-pot’.
  • Schrijf een kaart naar een grootouder. Schrijf het adres op de envelop en stuur de kaart op. Of schrijf een kaart naar je juf of meester ?
  • Schrijf een zin met zoveel mogelijk woorden met ch of cht / au of ou / oe / ei of ij

 

 

DEEL 2 : TIJD OM THUIS TE ZIJN

 

TIP 1 : THUIS KNUTSELEN VOOR PASEN

Een pagina vol tips om paasversiering te knutselen thuis https://www.unicornsandfairytales.be/knutselactiviteiten-rond-pasen-kinderen-spelletjes/

 

TIP 2 : ORIGINEEL ZIJN MET LEGO

Originele opdrachten doen met legoblokken: opdrachtenkaartjes vind je via deze link: https://blog.kreanimo.com/lego-uitdagingen-opdrachten-kaartjes-gratis-download/

 

TIP 3 : GEZELSCHAPSSPELEN

Een gezelschapsspel spelen samen of enkel de broer(s) en zus(sen) onder elkaar. Memory, kwartet, Scrabble, Yahtzee, Rummikub of Pim Pam Pet,…

 

TIP 4 : ZORGEN VOOR ANDEREN

(een) kaart(je)(s) knutselen of een tekening maken om in het woonzorgcentrum of ziekenhuis in de buurt af te geven. Dit kaartje kan dan door het personeel gegeven worden aan bewoners/patiënten aldaar die nu in isolement zitten.

 

TIP 5 : KEUKENHULPJES

Je kinderen laten helpen in de keuken: gewoon mee het avondeten bereiden (groentjes snijden, melk toevoegen aan de saus,…)

https://www.lekkervanbijons.be/koken-met-kinderen en https://www.mamasgezondetips.be/ zijn maar een aantal voorbeelden waar je suggesties kan halen.

 

TIP 6 : THEMA PASEN

Een pagina vol tips om paasversiering te knutselen thuis https://www.unicornsandfairytales.be/knutselactiviteiten-rond-pasen-kinderen-spelletjes/ Paasspelletjes spelen kan bij https://jufmaike.nl/download-spelletjes-pasen/

 

TIP 7 : THEMATISCH WERKEN

Om te gaan knutselen rond een interessepunt van uw kind, is het fijn om bij www.pinterest.com het onderwerp in te geven (bijvoorbeeld dino’s), gevolgd door het woord knutselen (of het woord ‘craft’ want op pinterest staat nu eenmaal nog veel meer Engelstalige inspiratie)

 

 

 

TIP 8 : OPRUIMTIJD

Uitgebreid de tijd nemen om speelgoed en/of de kleerkast op te ruimen klinkt niet voor iedereen leuk, maar is nu misschien wel het ideale moment?

 

TIP 9 : KAMPEN BOUWEN

Een kamp bouwen in de living (met dekens, lakens, stoelen,.. of met grote kartonnen verpakkingen of gewoon onder de eettafel) of in de tuin is heel tof.

 

TIP 10 : SCHERMTIJDTIPS

  • Facetime / Skype met grootouders
  • Meedoen aan een challenge op Tiktok (bijvoorbeeld de challenge van de Ketnetwrappers)
  • Met kahoot.it kan je, eens je een gratis login hebt gemaakt, quizzen opmaken. Ouders maken een quiz voor hun kind, kinderen maken een quiz voor elkaar,…
  • https://www.wordjo.com/kosteloos-scholen-account is tijdelijk gratis ; zo kan je je kind woorden laten leren
  • Er zijn extra luisterboeken van https://www.onlinebibliotheek.nl/ open gesteld in deze periode.
  • Een museumbezoek kan nu ook niet, maar heb je al eens een virtueel museumbezoek geprobeerd? https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours
  • Zelf een filmpje maken : nu we geen kussen of knuffels mogen geven, kan je ‘hands-free’ begroeting zoeken en deze
  • Ben je sportief en wil je, nu de sportclubs dicht zijn, toch graag fit blijven? Je kan thuis oefeningen doen. Het geeft een leuk effect om met de optie ‘time lapse’ van een smartphone of tablet jezelf te (laten)filmen terwijl je de oefeningen uitvoert.

 

TIP 11 : VOORLEZEN

Kinderen leren heel veel van voorlezen. Samen verdwalen in een boek? Daar is nu misschien wat meer tijd voor thuis?

 

TIP 12 : BUITEN KOMEN

Buiten spelen kan hopelijk meer en meer nu de lente weldra begint.

Gewoon spelen, zonder speelgoed / een frisse neus halen / lenteschoonmaak in de tuin / samen een wandeling of fietstocht maken, haal plantjes en fleur samen je eigen tuin op. Maak een moestuin samen. Spot de eerste bloesems met een stevige lentewandeling. Verstop een schat in je tuin. Maak een schatkaart met raadsels en opdrachten om de schat te vinden

 

TIP 13: VERVELEN!

‘Mama, ik verveel me zo’ … momenten dat je kind denkt echt niets te kunnen doen, zijn echte leermomenten: kinderen leren om zichzelf bezig te houden, ze ontdekken waar ze graag mee bezig zijn en wat ze goed kunnen. Fantasie en creativiteit worden geprikkeld.

 

TIP 14 : AAN DE SLAG MET FOTO’S

Van elke dag thuis in deze periode een foto maken.

Van alle foto’s kan je een collage maken, een presentatie in je Google-account(vanaf   vijfde leerjaar),… Je kan het ook nog groter zien : een ‘Corona-dagboek’ maken. Schrijf van elke dag iets op, kleef er foto’s of prentjes bij of vul aan met tekeningen.

 

TIP 15 : PROEFJES DOEN

https://thedadlab.com/?fbclid=IwAR2ioz0y_4yagPQQ7k0j7q9eyyIXJAzz5huY6ylsHOSoUHq1St7c0DaFEN4 kennen vele leerkrachten al. Vaak zijn deze toffe proefjes niet haalbaar in de klas. Voor thuis geeft het dolle pret en kan je al spelend leren.

https://www.technopolis.be/nl/bezoekers/proefjes/bezoekers bevat een 80-tal proefjes die je kan uitvoeren met spullen die je meestal thuis wel hebt liggen

 

TIP 16 : SPEELGOEDTIPS

  • Maak een hele stad met al je speelgoed.
  • Bouw een decor met je speelgoed en maak een toneelstuk.
  • Je hebt nu weinig publiek, omdat we in de ‘corona-tijd’ afspraken hebben hierover, maar je kan wel  je voorstelling laten filmen door een
  • Leer jongleren

 

TIP 17 : TELEVISIE/SCHOOL-TV

Kijk eens een film in een andere taal of school-tv, Karrewiet, …

 

TIP 18 : ZELF MUZIEK MAKEN

Kleine muzikant in huis? Via Chrome Music Lab kan je zelf liedjes maken op de computer, muziekspelletjes spelen en zelfs geluiden maken met je tekeningen.

 

TIP 19 : TEKENEN

Wie graag tekent en inspiratie zoekt kan die misschien vinden bij www.krokotak.com; www.creametkids.nl of www.tekenenenzo.blogspot.com